28. 1. 2013.

ЕДЕН БАКНЕЖ – нова музичка емисија на ТВ АлфаНајнова продукција на Алфа ТВ е емисијата „Еден бакнеж“ посветена на незаборавните евергрин рефрени на македонската забавна музика. Емисијата е своевиден времеполов кој ќе не потсети  на најубавите македонски шлагери, фестивалски композиции, поп и рок хитови од четири различни декади. Од почетокот на шеесетитте години, па се до двеилјадитата. Пејачите кои ќе ја имаат честа но и одговорноста да ги отпејат во живо старите евергрини се Адријана Јаневска, Наде Талевска, Елена Петреска, Јоце Панов, Ѓорѓи Крстевски и Горан Наумовски подржани од бендот на Благој Маротов, кој е задолжен и за аранжманите. 

01 Ми вети ти - Ѓорги Крстевски
02 Приспивна за Скопје - Андријана Јаневска
03 Усни на усни - Горан Наумовски
04 Не зори зоро - Јоце Панов
05 Да си мерак песна - Андријана Јаневска
06 Дајте ги рацете - Ѓорѓи Крстевски
07 Лажи ме - Елена Петреска
08 Линда - Наде Талевска
09 Шила - Адријана Јаневска
10 Одам на југ - Јоце Панов
11 Виолина и гитара - Андријана Јаневска
12 Плачам - Ѓорѓи Крстевски
13 Нека биде што биде - Андријана Јаневска
14 Таму кај што си - Елена Петреска
15 Последен ден на разделбата - Горан Наумовски
16 Навистина е крај - Елена Петреска
17 Еден бакнеж - Елена Петреска
18 Да л' да плачам, ил' да пеам - Горан Наумовски
19 Јана мома - Јоце Панов
20 Ти немаш појма - Наде Талевска
21 Само сеќавања - Горан Наумовски
22 Пушти коси - Ѓорѓи Крстевски

1 БАКНЕЖ  mp3

25. 1. 2013.

FERUS MUSTAFOV - Turski ora i čočeci


a1 Orkestarot na Ferus Mustafov - Unut beni (Zaboravi me)
a2 Orkestarot na Ferus Mustafov - Azize (Turska zenska igra)

b1 Orkestarot na Ferus Mustafov - Turk avasi - Cifte telli
b2 Orkestarot na Ferus Mustafov - Karsilamak (Turski cocek)

FERUS 1970


22. 1. 2013.

ESMA REDŽEPOVA I ENVER RASIMOV - Pesme iz Makedonije


A1  Esma Redzepova i E.Rasimov - Zosto si me, majko, rodila
A2  Esma Redzepova i E.Rasimov - Na Struga dukan da imam

B1  Esma Redzepova i E.Rasimov - Site devojcina, mamo, se mazija
B2  Esma Redzepova i E.Rasimov - Na srce mi lezi, mila mamo

JUGOTON EPY 3379


18. 1. 2013.

GARO & PARAMECIUM - A bre makedonče


01 - Garo & Paramecium - A bre makedonce
02 - Garo & Paramecium - Zajdi jasno sonce
03 - Garo & Paramecium - Isus
04 - Garo & Paramecium - Koljo
05 - Garo & Paramecium - Kales bre Ango
06 - Garo & Paramecium - Si zaljubiv
07 - Garo & Paramecium - Solo etno
08 - Garo & Paramecium - More sokol pie

BRE BREE

Pozdrav za drugare sa obnovljenog MK Trackera

17. 1. 2013.

Popularni makedonski pesni pejat i svirat OHRIDSKITE TRUBADURI


A-1. Nemam milo, nemam drago   
A-2. Mara ohriganka
A-3. Slusam kaj sumat sumite   
A-4. Bog da bie, Ruse, tvojta majka

B-1. Pesna za Vasil Cakalarov  
B-2. I ke dojde vreme...
B-3. Antice mori, dusice      
B-4. Kade se culo, videlo
B-5. Vo nokta si mesecina  

RTB LP 1406


15. 1. 2013.

Grupa STRUŠKI BISERI - Izlegla Evda niz čaršija

F o l k l o r e   d i s c o g r a p h y

A-1. Izlegla Evda niz carsija
A-2. Dafina na porti sedese
A-3. Tri devojki zapeale
A-4. Poslo mome na livada
A-5. Krusevo aber pristigna

B-1. Devojcence, ljubis li me mene
B-2. Razbolela se Irina
B-3. Dafina bolna legnala
B-4. Eleno, mome Eleno
B-5. Strusko oro 9-ka

Jugoton LSY 63149    1983

9. 1. 2013.

DRAGI SPASOVSKI I STEFČE STOJKOVSKI - Echo of my soul


Dragi Spasovski - Aj, zdram, zdrami se
Dragi Spasovski - Bolen lezi mladi Jovan
Dragi Spasovski - Bolen mi lezi kara Mustafa
Dragi Spasovski - Brale, brale, se nabrale
Dragi Spasovski - Devojko mori, devojko
Dragi Spasovski - Domakine, dobri gosti ti dojdoa
Dragi Spasovski - Izlegol Seljman, prosetal
Dragi Spasovski - Izniknale dva bora zeleni
Dragi Spasovski - Kade se culo, videlo
Dragi Spasovski - Na stolce sedam, pismo pisuvam
Dragi Spasovski - Nabrala Gurga sedenka
Dragi Spasovski - Ogrejala mesecina
Dragi Spasovski - Ori Jano, sokol Jano
Dragi Spasovski - Oro vodi Angelina
Dragi Spasovski - Ozdol ide mlad delija
Dragi Spasovski - Stojne, crnook neveno
Dragi Spasovski - Zaspala Jana, Janinka

EHOTO NA MOJATA DUŠA

7. 1. 2013.

DRAGAN DAUTOVSKI GROUP - Traditional macedonian folk music

01 Sitna Lisa
02 Kumanovsko oro
03 Doce, Doce
04 Veligdensko oro
05 Dracevka oro
06 Splet
07 Nevestinsko oro
08 Kitka oro
09 Gajdarsko oro
10 Rasti mi, rasti, maloj mome
11 Mace, Macke
12 Ajde, ne ti lici Dafino
13 Jasna mesecina
14 Zableala kales ovca
15 Kucka Liljana
16 Rasti mi, rasti, maloj mome (instr.)
17 Mace, Macke  (instr.)
18 Ajde ne ti lici Dafino  (instr.)
19 Jasna mesecina  (instr.)
20 Zableala kales ovca  (instr.)
21 Kucka Liljana  (instr.)

DD

5. 1. 2013.

Duet USNIJA JAŠAROVA i JOVANKA IVANOVSKA
 

a1 Duet Usnija Jasarova & Jovanka Ivanovska - Mi se sobrale, mi se nabrale
a2 Duet Usnija Jasarova & Jovanka Ivanovska - Kazi mi, libe Cvetanke

b1 Duet Usnija Jasarova & Jovanka Ivanovska - Dojdi, dojdi maloj mome
b2 Duet Usnija Jasarova & Jovanka Ivanovska - Sram mi e, majko

Jugoton EPY 3549  1966


3. 1. 2013.

TV ALFA - Novogodišnji program

01. Ако одам во Битола - Влатко Лозаноски
02. Ах, каде е мојто либе - Кристина Арнаудова
03. Жал за Деспина - Елена Ристеска
04. Кој што ме чуе да пеам - Биба Додева
05. Мајка на Марика думаше - Марјан Стојановски
06. Молитва - Елена Ристеска
07. Не кажувај, либе, добра ноќ - Елена Ристеска
08. Не кани ме - Марјан Стојановски
09. Не си го продавај, Кољо, чифликот - Кристина Арнаудова
10. По друм одам, мајче - Влатко Лозаноски
11. Праша ли, Тинке, мајка ти - Ѓоко Танески
12. Селвие, сенѓузел - Влатко Лозаноски
13. Те видов тебе и се заљубив - Биба Додева
14. Учи ме, мајко, карај ме - Ѓоко Танески
15. Филизој моме, Филизо - Ѓоко Танески
16. Што да правам, што да чинам - Биба Додева

ALFA 2013

1. 1. 2013.

TALE OGNENOVSKI - Staro kukuško oro

Folklore discography

A1 Tale Ognenovski - Oroto Staro kukuško
A2 Tale Ognenovski - Šapkarevo kasapsko oro
A3 Tale Ognenovski - Sečena kršalma
A4 Tale Ognenovski - Ristevo oro
A5 Tale Ognenovski - Harman kojlisko oro
A6 Tale Ognenovski - Pajzansko oro

B1 Tale Ognenovski - Nunkova kršalma
B2 Tale Ognenovski - Zaharievo oro
B3 Tale Ognenovski - Lagadinsko rusalisko oro
B4 Tale Ognenovski - Harman kojska kršalma
B5 Tale Ognenovski - Ajvatovsko oro

RTB LP 1495    1979